Detecció de nou insecte en zones urbanes

Dimecres, 8 de maig de 2019 a les 00:00

A Catalunya es va detectar a Girona l’any 2016 i ja es troba en 35 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona

Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.

S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta...). Tot i que a Catalunya no l’hem detectat en cultius, a altres països com EUA i Itàlia s’han registrat greus pèrdues econòmiques per les seves afectacions en l’agricultura. És molt important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt a les poblacions i es desplacin cap els nostres cultius agrícoles.

El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Trobareu més informació aquí

Darrera actualització: 08.05.2019 | 09:30